Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΦΥΤΩΝ Ωίδιο του ευωνύμου


Το ωιδιο είναι η πιο συνηθισμένη ασθένεια του ευώνυμου.  Προκαλεί την εξασθένιση του φυτού και μειώνει την καλλωπιστική του αξία. Σε προχωρημένο στάδιο παρατηρείται η συστροφή και ξήρανση  των φύλλων. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι κηλίδες από λευκή αλευρώδης εξάνθηση. Χαρακτηριστικη αιτια του ωιδιου του ευώνυμου είναι η υψηλή σχετική υγρασία καθως και οι μέτριες θερμοκρασίες.
Αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση του ωιδιου συνίσταται το κλάδεμα και η καταστροφή τον προσβεβλημένων κλαδιών. Επίσης πρέπει να κλαδεύεται  ώστε να υπάρχει καλύτερος αερισμός για να μειώνεται η υγρασία στα φύλλα. Καλό είναι να αποφεύγεται η τοποθέτηση σε σκιερά μέρη γιατί ευνοείται η ανάπτυξη του μύκητα. Επίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα συστηματικό μυκητοκτόνο με δράση στα ωιδια η με κάποιο ιδιοσκεύασμα.

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ

Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας το τέλος Ιανουαρίου –αρχές Φεβρουαρίου είναι η περίοδος κατά την οποία ξεκινά η προετοιμασία για την άνθισης της τριανταφυλλιάς που θα ακολουθήσει.
Ξεκινάμε με το σκάλισμα του εδάφους γύρω από την ρίζα και στη συνέχεια κλαδεύουμε τις  τριανταφυλλιές ακόμα και αν δεν έχουν πέσει τα φύλλα. Κόβουμε τα κλαδιά με κλίση 45ο  πάνω από ένα μάτι και η τομή έχει κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που βγαίνει ο νέος βλαστός.
Τριανταφυλλιές που ανθίζουν μια φορά το χρόνο τις κλαδεύουμε αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορία τους.
Στο κομμάτι που μένει κόβουμε όλα τα χαλασμένα και άρρωστα φύλλα και τα πετάμε στα σκουπίδια.
Όταν τελειώσουμε το κλάδεμα απολυμαίνουμε το κλαδευτήρι με οινόπνευμα για την αποφυγή μεταδόσεως ασθενειών.   

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Πράσινες οροφές/Οικολογικές πόλεις

 
Οι σύγχρονες γκρίζες και μίζερες πόλεις η ένταση της καθημερινότητας οι ρύποι που βαραίνουν την ατμόσφαιρα δημιουργούν την ανάγκη για αναζήτηση διαφορετικών τρόπων προσέγγισες της ποιότητας ζωής.
Καινούργια οικολογικά ρεύματα δημιουργούνται και δεν είναι ψέμα να πούμε πως βρίσκουν ανταπόκριση λόγω της ανάγκης εξόδου από την «μαυρίλα» των σύγχρονων πόλεων. Ακόμη και αυτά τα Μ.Μ.Ε. κάνουν αναφορές, η οικολογία μπαίνει στην ζωή μας.
Το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης αποδείχθηκε καταστροφικό για το περιβάλλον. Στην Αθήνα το πράσινο αντιστοιχεί σε 2,5 τμ/κάτοικο ενώ στην Βόννη σε 35 τμ/κάτοικο και στο Άμστερνταμ σε 24 τμ/κάτοικο.
Μια καινούργια στροφή στην σύγχρονη αρχιτεκτονική αποτελεί  ο οικολογικός σχεδιασμός των οροφών των κτιρίων. Όλο και περισσότερο ακούμε για τις πράσινες οροφές. Όλο και περισσότερο ξεφυτρώνουν πράσινες οάσεις σε κτίρια στην Αθήνα.
Γιατί λοιπόν πράσινες οροφές: Οι φυτεμένες οροφές προσφέρουν πολλαπλά αισθητικά, οικολογικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα. Προσφέρουν ωφέλει τόσο για το κτίριο όσο και για το περιβάλλον αλλά και τους κατοίκους. Ενισχύουν τη θερμομόνωση των κτιρίων συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας. Μειώνουν την ηχορύπανση, την σκόνη και βελτιώνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Δημιουργούν φυσικό περιβάλλον για την αστική πανίδα και χλωρίδα. Αναβαθμίζουν αισθητικά ένα κτίριο και μετατρέπουν αχρησιμοποίητους χώρους σε καλαίσθητους και λειτουργικούς χώρους αναψυχής για τους κατοίκους.
Σε χώρες τις Ε.Ε. δήμοι επιδοτούν τις πράσινες οροφές από το 1980. Σε πολιτείες των Η.Π.Α. υποχρεούνται πάνω από το 60 % των νέων κτιρίων να περιλαμβάνουν ταρατσόκηπο. Στην Ελλάδα τώρα γίνονται τα πρώτα βήματα.
Ας συμβάλλουμε όλοι πολίτες – πολιτεία ώστε να αναβαθμιστούν αισθητικά οι πόλεις βοηθώντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον και αυξάνοντας το ποσοστό πρασίνου.


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Οπωροφόρα
Κλαδεύονται τα φυλλοβολα δεντρα και γίνονται οσες λιπάνσεις δεν έγιναν το φθινόπορο.

Καλλωπιστικά
Κλαδευονται οι φυλλοβόλοι θάμνοι
Διαμορφώνται οι μπορντούρες
Σκαλίζονται τα παρτέρια

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΒΙΒΟΥΡΝΟ
Σκληραγωγημένος αειθαλής θάμνος με ύψος 1,5–3 m , και γρήγορη ανάπτυξη . Η κόμη του φυτού είναι πυκνή και συμπαγής . Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα , ελλειψοειδούς σχήματος , λεία στην επάνω επιφάνειά τους και χνουδωτά στην κάτω
Τα άνθη του  είναι χρώματος λευκού έως λευκορόδινου . Ανθίζει τέλος του χειμώνα , και συγκεκριμένα από Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο .
ΠΑΝΣΕΣ
Είναι το πιο πρώιµο στην άνθηση ετήσιο φυτό, µαζί µε το άλυσσο και την καλεντούλα, όταν οι θερµοκρασίες δεν είναι πια πολύ χαµηλές. Τα χρώµατά του ποικίλλουν µεταξύ του µπλε, του ιώδους ή του κόκκινου, του κίτρινου, λευκού και κρεµ ή του πορτοκαλί και κεραµιδί. Ανάλογα µε τα χρώµατα µπορείτε να κάνετε καταπληκτικούς συνδυασµούς στον κήπο ή στη βεράντα σας. 
ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ
Το κυκλαμινο είναι πολυετές φυτό με μωβ άνθη ή σπανιότερα λευκά και χαρακτηριστικά καρδιοειδή φύλλα με εντυπωσιακούς χρωματισμούς.
Το πιο κοινό είδος κυκλαμίνου στην Ελλάδα είναι το κυκλαμινο το Γραικο. Το συγκεκριμένο κυκλάμινο ανθίζει την φθινοπωρινή περίοδο και έχει πυκνά μωβ άνθη