Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Πράσινες οροφές/Οικολογικές πόλεις

 
Οι σύγχρονες γκρίζες και μίζερες πόλεις η ένταση της καθημερινότητας οι ρύποι που βαραίνουν την ατμόσφαιρα δημιουργούν την ανάγκη για αναζήτηση διαφορετικών τρόπων προσέγγισες της ποιότητας ζωής.
Καινούργια οικολογικά ρεύματα δημιουργούνται και δεν είναι ψέμα να πούμε πως βρίσκουν ανταπόκριση λόγω της ανάγκης εξόδου από την «μαυρίλα» των σύγχρονων πόλεων. Ακόμη και αυτά τα Μ.Μ.Ε. κάνουν αναφορές, η οικολογία μπαίνει στην ζωή μας.
Το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης αποδείχθηκε καταστροφικό για το περιβάλλον. Στην Αθήνα το πράσινο αντιστοιχεί σε 2,5 τμ/κάτοικο ενώ στην Βόννη σε 35 τμ/κάτοικο και στο Άμστερνταμ σε 24 τμ/κάτοικο.
Μια καινούργια στροφή στην σύγχρονη αρχιτεκτονική αποτελεί  ο οικολογικός σχεδιασμός των οροφών των κτιρίων. Όλο και περισσότερο ακούμε για τις πράσινες οροφές. Όλο και περισσότερο ξεφυτρώνουν πράσινες οάσεις σε κτίρια στην Αθήνα.
Γιατί λοιπόν πράσινες οροφές: Οι φυτεμένες οροφές προσφέρουν πολλαπλά αισθητικά, οικολογικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα. Προσφέρουν ωφέλει τόσο για το κτίριο όσο και για το περιβάλλον αλλά και τους κατοίκους. Ενισχύουν τη θερμομόνωση των κτιρίων συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας. Μειώνουν την ηχορύπανση, την σκόνη και βελτιώνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Δημιουργούν φυσικό περιβάλλον για την αστική πανίδα και χλωρίδα. Αναβαθμίζουν αισθητικά ένα κτίριο και μετατρέπουν αχρησιμοποίητους χώρους σε καλαίσθητους και λειτουργικούς χώρους αναψυχής για τους κατοίκους.
Σε χώρες τις Ε.Ε. δήμοι επιδοτούν τις πράσινες οροφές από το 1980. Σε πολιτείες των Η.Π.Α. υποχρεούνται πάνω από το 60 % των νέων κτιρίων να περιλαμβάνουν ταρατσόκηπο. Στην Ελλάδα τώρα γίνονται τα πρώτα βήματα.
Ας συμβάλλουμε όλοι πολίτες – πολιτεία ώστε να αναβαθμιστούν αισθητικά οι πόλεις βοηθώντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον και αυξάνοντας το ποσοστό πρασίνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου